Türkiye’nin güney sahilleriyle her yıl yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü popüler destinasyonların yanı sıra hem daha bakir hem de henüz keşfedilmeye hazır yerlerden biri ise Kekova! Kaş’a ve Demre’ye çok yakın konumlanan Kekova Adası’nın masmavi sularıyla buluşmaya hazır mısınız? İşte Aslar Turizm hizmetleriyle Kekova’da keşfedilmeyi bekleyen yerler! Bunların başında Kekova Deniz Kanosu yer almaktadır.
Maviyle yeşilin buluştuğu koylarda tarihe de tanıklık edebiliyor olmak bu coğrafyanın bize sunduğu en güzel avantajlardan biri. O koylardan biri ise popülaritesi son yıllarda daha da artan Kekova! Mavi yolculukların önemli uğrak noktalarından olan Kekova Adası yüzmenin yanı sıra dalış ve Kekova Deniz Kanosu tutkunları için de son derece özel bir bölge. Antik kentleriyse tarih meraklılarının burada buluşmasına vesile oluyor. Kekova’da gezilecek pek çok antik kent var. Bunlar arasında en etkileyici olanlardan biri ise Batık Şehir…
Kekova’nın antik kentleri arasında ilk durak noktamız en ünlülerinden biri olan Kaleköy’de yer alan Simena Antik Kenti. Kaleköy adından anlaşılacağı gibi tarihi bir kaleye sahip. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Kaleköy, Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olarak kabul ediliyor. Hayallerdeki Akdeniz köylerinden farkı olmayan Kaleköy’de köy halkının işlettiği sevimli kafe ve pansiyonlar da var. Antik kente gelirsek; Simena Antik Kenti, Likya Uygarlığının bir şehri. Geçmişi MÖ 4. yüzyıla uzanıyor ve stratejik bir öneme sahip olduğu biliniyor. Simena Antik Kenti’nde kral ve kaya mezarları, lahitler, antik tiyatro gibi tarihi eserleri ve kalıntıları görmek mümkün. Simena’da aynı zamanda Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalıntılar da var.
Kaş ve Kalkan’a oldukça yakın konumda olan Üçağız Köyü esasen Antalya’nın Demre ilçesine bağlı. Doğal bir limana kurulu olan köye tekne turlarıyla ulaşım sağlanabiliyor. Köyün tarihteki ismi Theimussa. Tarihte Kekova Adası ile antik kentin bağlantısı olduğu biliniyor ancak yaşanan depremlerle bu bağlantıdan eser kalmamış. Antik kentten kalan eserlerin büyük bir kısmı ne yazık ki yine bu depremler nedeniyle sular altında yatıyor. İşte kentin asıl güzelliği de burada başlıyor. Batık kente ait manzaralar suyun üzerinden izlenebiliyor. Üçağız Köyü, Kaş merkeze sadece 33 kilometre uzakta yer alıyor. Tatil için Kaş’a gidenler bu antik kenti görmeden dönmemeli.
Yine depremler nedeniyle kalıntıların sular altında yer alması bölgeye Batık Şehir isminin verilmesine neden olmuş. Aslına bakılırsa Kekova Adası “Batık Şehir” adıyla da ünlü bir ada. Denizin altında kapılar, lahitler, tapınaklar ve daha pek çok tarihi kalıntı var. Bu kalıntıları yukardan izlemek mümkün, dalış yapılmasına ise izin verilmiyor. Bu nedenle Batik Şehir deniz kanosu yapmak isteyenlerin özellikle tercih edeceği bir bölge…
Mavi tur tutkunlarının Kekova’da mutlaka uğradığı noktalardan biri Korsan Mağarası. Aşırlı Adası’nda yer alan mağara adını tarihte bölgede bulunan korsanlardan alıyor. Tekneler burunlarını mağaranın bir kısmına kadar sokabiliyor böylelikle ziyaretçiler mağara içini görebiliyor. Daha fazlasını keşfetmek isteyenler içinse imdada deniz kanosu yetişiyor. Mağaranın karanlığı mavi yolculuğunuza mistik bir hava katabilir.
Rotamızda şimdi de ismiyle müsemma bir koy var: Akvaryum Koyu. Ege ve Akdeniz’de bu isimle anılan pek çok koy olsa da Kekova’da yer alan Akvaryum Koyu en güzeli denilebilir. Kristal berraklığında temiz denizi turkuaz rengiyle de adeta büyülüyor. Burada yüzdükten sonra müptelası olabilir ve her sene yeniden Kekova’ya gelmek isteyebilirsiniz.
Tersane Koyu Akdeniz şeridinin en güzel koylarından biri olarak dünyada nam salmaya devam ediyor. Hem kıyılarında hem su altında yer alan kalıntılarla dikkat çeken Tersane Koyu adını Likya Uygarlığı ve Roma İmparatorluğu döneminde gemi yapımı bölgesi olmasından alıyor. Tersane Koyundaki eserleri rahatlıkla görmek isteyenler, güneş gözlüklerinin yanı sıra çantalarında bir de deniz gözlüklerine yer açmalı. Zira buradaki kalıntıların bir kısmı yine sular altında…
Kekova’da yer alan tüm doğal ve tarihi güzellikleri günlük tekne turlarıyla ve mavi yolculuklarla keşfetmek mümkün. Kaş Kekova Tekne Turu için turizm sezonunda her gün saat 09:00’da Kalkan’dan veya 09:30’da Kaş’tan kalkan teknelere binmeniz gerekiyor. Tekne turu Üçağız Köyü’ne transferle başlıyor. Yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuğun ardından Üçağız Köyü’ne ulaşılıyor. Tekne turunun ilk durağı dillere destan Akvaryum koyu oluyor. Burada 45 dakikalık bir yüzme molası veriliyor ve daha sonra Tersane Koyu’na doğru yol alınıyor. Terane Koyu’nda sular altındaki kalıntıları izleyerek 45 dakika boyunca kulaç atabiliyorsunuz.
Bir sonraki durak ise Batık Şehir. Yüzmeye izin verilmediği için tekneler Batık Şehir’de demir atamıyor. Hareket halindeyken antik kenti yukarıdan izlemek ise ziyaretçiler için ayrı bir keyif vadediyor. Daha sonra Gökkaya’da verilen öğle yemeğimi molasının ardından Korsan Mağarası’na varılıyor. Korsan Mağarası’nda dileyenler deniz kanosu ile keşfe çıkabilir. Korsan Mağarası ziyaretinin ardından Burç Koyunda yüzme molası veriliyor. Burç koyu kıyıda oluşmuş doğal soğuk su havuzuyla nam salmış bir bölge ve ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Ancak kıyaya yüzerek çıkıldığını hatırlatmakta fayda var. Burç koyundaki keyifli anlardan sonra uğrak nokta Kaleköy oluyor. Burada Simena Antik kentini görmek mümkün. Kaleköy’e yalnızca deniz yoluyla ulaşıldığını hatırlatalım. Bu nedenle tekne turunun en özel durak noktalarından biri. Son olarak, Adalar Koyu’nda yüzme molası veriliyor ve artık yolculuğu başlıyor.
Kekova Tekne Turu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler Aslar Turizm’i arayabilir veya web sitesini ziyaret edebilir.
Ayrıca ;