Yaz tatilinizde doğa, tarih ve denizin buluşma noktasına gitmeye hazır mısınız? Hazırsanız size mükemmel bir önerimiz var: Kekova Tekne Turu. Turkuazdan gözünüzü alamayacağınız, tarihin içinde uzun bir yolculuğa çıkacağınız ve tatilinize unutulmaz anılar ekleyeceğiniz bir gün geçirmek için yapmanız gereken tek şey, Aslar Turizm’in Kekova Tekne Turu programına dahil olmak. Bu tura katılmadan önce Kekova hakkında bir şeyler öğrenmeye ne dersiniz? İşte Kekova hakkında bilgiler ve Kekova’da yapılabilecekler!
Aperlai Antik Kenti, Sıcak Yarımadası, Akvaryum Koyu, Üçağız Köyü (Teimiussa), Kaleköy (Simena), Tersane Koyu, Hamidiye Koyu, Korsan Mağarası ve Gökkaya Koyu… İşte Kekova Adası’nda keşfedeceğiniz yerler listesi! Ancak bu keşif gezisine önce Kekova’dan başlayalım.
“Bu dünyada cennet varsa, o da Antalya’dan Fethiye’ye kadar olan Akdeniz kıyılarıdır. Ama rivayet odur ki o cennet Kekova’dır.” Bizim Akdeniz isimli kitabımda tam da böyle tanımlıyor Falih Rıfkı Atay Kekova’yı. Haksız da sayılmaz. Akdeniz kıyılarında turkuaza boyanmış bir cennet Kekova Adası. 4,5 kilometrekarelik bu kayalık ve küçük ada batık kenti, tarihi kalıntıları ve doğasıyla yerli ve yabancıları cezbediyor. Adaya ulaşım karayolu ile mümkün değil. Ulaşım, Kaş’tan ve Kalkan’dan kalkan teknelerle sağlanabiliyor.
Kekova Demre’ye bağlı Üçağız Köyü’nde konumlanıyor. Doğal bir liman olan koyda yer alan bu eski balıkçı köyü tarihi kalıntılarla dolu. Bu nedenle doğal ve tarihi sit alanı… Üçağız’da yapılaşma yasak. Tarihi Likya Yolu üzerindeki en önemli noktalarından biri olan bölgede nekropol, Likya lahitleri, taş evler günlük tekne turu ile görülebiliyor. Üçağız’daki Theimussa Antik kenti Likya Birliği’nin küçük kentlerinden biri ama önemli bir özelliği var: Theimussa Antik Kenti bölgenin karayolu ile ulaşılan tek noktası.
Türkiye’nin turizmine yönelik yapılan tanıtım videolarında karşınıza çıkan lahdi hatırladınız mı? İşte o meşhur Likya lahdi Simena Kalesi’nde yer alıyor. Bölge 1990 yılında sit alanı ilan edildiğinden burada kısıtlı alanlarda yüzülebiliyor. Dalış turizminin yapıldığı alanlar da yine kısıtlı. Ama tekneler yalnızca Tersane Koyu’na demirleyebiliyor ve Kekova Adası’nın yalnızca bu kısmında denize girilmesine izin var. Kalıntıları görmek için bol bol kulaç atabilirsiniz. ,
Kekova Adası’nın batısında yer alan Tersane Koyu adanın yüzülebilen tek koyu. Likya ve Roma dönemine ait kalıntılarla dolu adada medeniyet yolculuğu yapabilir ya da başka bir ifadeyle medeniyetler tarihine yüzerek tanık olabilirsiniz. Tersane koyunda insana küçük dilini yutturan ayrıntılardan biri antik çağlarda nasıl böyle bir tersane kurulabildiği düşüncesi oluyor. Su altında kalmış olan bir medeniyetin o tarihlerde nasıl bir teknolojiye sahip olabildiğini hayal etmek gerçekten de güç. Çünkü tahmin ettiğiniz gibi Tersane Koyunda bir Batık Kent bulunuyor. Zaten adanın en cezbedici yanlarından biri bu batık kent. Gemi yapımında kullanılan malzemeleri üreten dükkanların hepsi su altında kalmış. Tekne turu esnasında o dükkanların üzerinden geçiliyor.
Koyda Dolichiste kentine ait, Helenistik dönem bir kule, üç büyük kilise, iki şapel ve liman yapılarının kalıntılarını göreceksiniz. Koyu tekne ile aşarken karaya paralel olarak konumlanan antik çağ ve Roma-Bizans döneminden kalma kalıntıları fark edeceksiniz. Ayrıca Antik merdivenlere dikkat edin! Yapıların arasında kara yoluyla bağlantı olmadığını, giriş çıkışların deniz yoluyla yapıldığını işte o zaman anlayacaksınız. Bu kalıntıların alt kısımları deprem nedeniyle sular altında kalmış. İşte Batık Kent’in hikayesi de böyle başlıyor. Batık Kent, günlük tekne turu ya da kano turları ile ziyaret edebiliyor. Ayrıca Kaş ve Kalkan’dan hareket eden tekne turları Kekova’yı keşfetmenin en zahmetsiz yolu. Tekne turu ziyaretinizde deniz sakinse şanslısınız. Böyle günlerde suyun altında yatan onlarca amforayı görebilirsiniz. Tersane Koyu scuba diving turizmi adına da Türkiye’ye değer kazandıran koyların başında geliyor.
Kekova Tekne Turu ‘nun güzellikleri anlatmakla bitecek gibi değil, bu yüzden mutlaka yaşamalısınız. Ancak bu deneyimi yaşamadan önce size biraz daha heyecanlandıralım: Kekova’nın Demre yönünde doğal liman özelliği taşıyan bir cennet noktası daha var: Gökkaya Koyu. Koyda Korsanlar Mağarası ve Asırlı Adası da yine dikkat çeken özel noktalar.
Ege ve Akdeniz kıyılarında hemen her bölgede bir Akvaryum Koyu vardır. Bu arada bu koylar adını elbette denizinin temizliğinden, suyun berraklığından ve deniz canlısı çeşitliliğinden alır. Ancak Türkiye sahillerinde bu isme gerçek hakkını veren en önemli yer Kekova’da bulunan Akvaryum Koyu diyebiliriz. Kekova tekne turu deneyiminde aklınızda yer edecek anlardan biri Akvaryum Koyu ile karşılaşmanız olacak.
Tarih ve doğayı enfes bir yolculukta keşfe çıkmak isteyenler Aslar Turizm tarafından düzenlenen Kekova tekne turu programına hemen dahil olabilir. Bu yolculuk damağınızdan ziyade dimağınızda unutamayacağınız tatlar bırakacak. İşte Aslar Turizm’in doğa ve tarih meraklıları için düzenlediği çok özel günübirlik Kekova tekne turu programı:
Son olarak, dileyenler kendi araçlarıyla Üçağız Köyü’ne gidebilir ve Aslar Turizm’in teknelerine buradan direkt binebilir. Ayrıca Kekova tekte turunda Kaş-Üçağız transfer ve rehberlik hizmetiyle öğle yemeği ve ikramlar ücrete dahil olanlar… İçecekler ise ekstraya giriyor.
Detaylı bilgi almak için web sitemizi inceleyebilir veya bizi arayabilirsiniz.
Çünkü size çok ama çok önem veriyoruz.